Language / Sprache:

Kako nas obiskati

Ogled observatorija s predavanjem o astronomiji

Za skupine 4 do 8 oseb po predhodnem dogovoru. Predvideni čas programa je 1 ura, vstopnina 20 EUR po osebi. Za skupine večje od 8 oseb cena in izvedba po dogovoru.
Vstopnice za dogovorjeni termin se kupijo v naprej. Izvedba programa ni odvisna od vremena.

Opazovanje zvezd, objektov temnega neba, lune in planetov s teleskopom in uvodnim predavanjem

Obisk po predhodni najavi in dogovoru na telefon 00386 (0)41 761 451 ali po elektronski pošti igor-vuckic@siol.net je možen za skupine do 8 oseb. Vstopnice za dogovorjeni termin se kupijo v naprej.

Vstopnina za 1 osebo znaša 50 EUR, za 2 osebi 100 EUR, za 3 osebe 150 EUR, za 4 osebe 200 EUR, za 5 oseb 225 EUR, za 6 oseb 270 EUR, za 7 oseb 315 EUR in za 8 oseb 360 EUR.

Opazovanje je možno tudi podariti. Cene darilnih bonov za opazovanje za skupine do 8 oseb so enake cenam vstopnic.

Predavanje z opazovanjem traja okrog 3 ure. Vsaka nadaljnja ura najema stane 120,00 EUR.

Vse cene vsebujejo 22% DDV.

Za skupine večje od 8 oseb in šole cena in izvedba opazovanja po dogovoru.

Obisk otrokom do dopolnjenega 10. leta ni dovoljen. Prav tako odsvetujemo obisk ljudem, ki ne zmorejo hoje po strmih stopnicah.

Nekaj nasvetov glede izbire primernih noči za opazovanje zvezd

Za obisk oz. datum opazovanja se je potrebno najaviti vsaj dva meseca pred načrtovanim obiskom. Potem se okvirno dogovorimo za dan oz. datum opazovanja.

Ker je opazovanje možno le ob lepem vremenu in jasnih nočeh, se je za izvedbo potrebno dokončno dogovoriti dan pred opazovanjem ali pa celo na sam dan opazovanja. Če je vremenska napoved slaba ali dvomljiva, izvedbo opazovanja preložimo na prvi za opazovanje primeren dan po dogovorjenem datumu in to ne glede na dan v tednu, o čemer vas sproti obveščamo.

Kakšno mora biti vreme primerno za izvedbo opazovanja?

 • Mora biti jasno ali vsaj pretežno jasno. Vse ostale kombinacije, kot so delno jasno, delno oblačno itd. ne pridejo v poštev.
 • Temperatura mora biti višja od 0 stopinji celzija. Ker opazovanje poteka zunaj in med opazovanjem večinoma mirujemo, je stati na mrazu več kot 2 uri namreč zelo naporno in za zdravje nevarno. Od oči, ki so tople, se orosijo leče okularja, kar zelo otežuje skupinsko opazovanje. LCD display na teleskopu ne deluje in mehanizem teleskopa se zaradi spremembe viskoznosti maziva precej težje premika oz.se obremenjuje.
 • Hitrost vetra mora biti nižja od 3m/sekundo. Pri vetru 3m/sekundo in več je namreč prenevarno odpirati kupolo.

Vremensko napoved lahko spremljate na:

Izogibati se je potrebno dnem, ko je polna Luna. Pet dni pred in po polni Luni je namreč opazovanje šibkih objektov (meglice, galaksije, kopice) zaradi premočne Lunine svetlobe praktično nemogoče, neprimerna za opazovanje pa je zaradi direktne svetlobe tudi sama Luna.

Običajno se zberemo uro do pol ure pred sončnim zahodom, ker nas je podnevi lažje najti. Sledi uvodno predavanje, ki traja okrog 45 minut. Z opazovanjem začnemo, ko se povsem stemni. O začetku opazovanja se lahko pozanimate pri nas. Le ta je glede na letne čase različen. Marca se stemni okoli 20. ure, v juliju okoli 22.30, v avgustu slabo uro prej, pozimi pa že pred 18. uro.

Za vse ostale informacije se lahko obrnete na nas po elektronski pošti (naslov je objavljen pod "kontakt") ali na GSM 041 761 451.

MOŽNI TERMINI ZA OPAZOVANJE V LETU 2023:

 • od 14. aprila do vključno 29. aprila
 • od 12. maja do vključno 29. maja
 • od 09. junija do vključno 26. junija
 • od 10. julija do vključno 25. julija
 • od 08. avgusta do vključno 25. avgusta
 • od 07. septembra do vključno 23. septembra

Observatorij v letu 2023 ne obratuje:

 • ob dela prostih praznikih
 • do vključno 14 aprila 2023 in od vključno 24. septembra 2023 naprej


Slovenija je majhna in se jo da prevoziti v manj kot treh urah. Če želite po opazovanju kljub temu prenočiti ali za nekaj dni ostati v Prekmurju, so vam na voljo številne možnosti v le 7 km oddaljenih Moravskih Toplicah.